čtvrtek 26. srpna 2010

Zemřel profesor Niederle, český fyzik světového formátu


Pro českou i světovou fyziku jde o zprávu vskutku nemilou. V neděli zemřel ve věku 71 let po dlouhé nemoci profesor Niederle, který se zabýval fyzikou elementárních částic.







Prof. Ing. Jiří Niederle, DrSc., vedoucí vědecký pracovník Fyzikálního ústavu AV ČR, byl českým fyzikem světového formátu. Současná vysoká úroveň fyziky elementárních částic v ČR vděčí za vytvoření potřebných předpokladů z velké části právě jemu.

V letech 1990–1997 byl pověřen péčí o mezinárodní vztahy Akademie věd, nejprve jako člen Výboru pro řízení pracovišť ČSAV a od jara 1993 jako člen předsednictva Akademické rady AV ČR.

Ve zcela změněné mezinárodní situaci, v níž se pro ČR a Akademii věd otevřely nové možnosti, přebudoval prof. Niederle zahraniční styky AV ČR tak, aby odpovídaly novým potřebám vědy a této organizace. K tomu účelu vytvořil uvnitř AV účinnou organizační strukturu řízenou Radou pro zahraniční styky, v jejímž čele stál.

Nově se tak podařilo navázat vědeckovýzkumnou spolupráci např. s Izraelem, Japonskem, Jihoafrickou republikou, s Belgií, Tchaj-wanem, Brazílií a Jižní Koreou a se zeměmi, se kterými již AV spolupracovala. Tuto spolupráci podstatně rozšířil a zkvalitnil.
Niederle se také podílel na zapojení českých vědců do projektu obřího urychlovače částic CERN v Ženevě a byl vládním zmocněncem pro spolupráci s touto organizací. Niederle byl kromě toho rovněž členem mnoha mezinárodních vědeckých spolků a komisí a podílel se třeba na vytvoření Českého historického ústavu v Římě. V minulosti kandidoval na předsedu Akademie věd.

Žádné komentáře:

Okomentovat