čtvrtek 9. září 2010

Nová naděje pro pacienty se smrtelným onemocněním

Ústav molekulární a translační medicíny, který vzniká v rámci evropského projektu Biomedreg na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, se podílí na výrazném úspěchu v boji se smrtelnou cystickou fibrózou. Agentuře Mediafax to ve středu řekl projektový manažer Biomedregu Vladimír Mišauer.



Olomoučtí lékaři ve spolupráci s týmem kanadských vědců z McGill University v Montrealu zjistili, že látka fenretinid, používaná při léčbě a prevenci některých druhů rakoviny, dokáže účinně bránit infekci Pseudomonas aeruginosa, na kterou pacienti trpící cystickou fibrózou často umírají,“ řekl Mišauer. Na základě tohoto zjištění nyní povolil Americký úřad pro léky a potraviny (FDA) zahájení klinického zkoušení na pacientech.
“Pokud vše půjde dobře, mohly by být výsledky klinické studie známé v průběhu 16 až 24 měsíců,“ konstatoval Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny olomoucké lékařské fakulty, který vede tým českých vědců v kanadském projektu.
Pacientů s cystickou fibrózou je na celém světě okolo 70 tisíc. V Česku tímto smrtelným genetickým onemocněním trpí přibližně 200 lidí. “V dnešní době se pacienti dožívají už dospělého věku, ale i tak mají radikálně zkrácený život. Velmi často umírají na chronické infekce, přičemž nejčastějším typem je právě Pseudomonas aeruginosa. Toto onemocnění doprovází těžký metabolický defekt, který způsobuje i dysfunkci imunitního systému. V rámci studia preparátu, který se používá při léčbě nádorů, jsme zjistili, že fenretinid, což je derivát vitamínu A, je schopen upravit právě tento lipidový defekt,“ řekl František Kopřiva, vedoucí lékař pneumologického pracoviště Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Žádné komentáře:

Okomentovat