středa 22. září 2010

Unimex Group přichází s novým řetězcem pro kutily


Skupina ovládaná Jiřím Šimáněm začíná vedle OBI budovat další konkurenční síť obchodů pro kutily Avex Baumarkt.
Firma Unimex přichází po OBI s dalším řetězcem pro kutily nazvaným Avex Baumarkt. Prvním z těchto obchodů se stal hobbymarket ve Valašském Meziříčí. Jak vyplývá z informací týdeníku Ekonom, Unimex tuto prodejnu, otevřenou loni, převzal během letošních prázdnin od předchozího vlastníka.



Unimex je společnost vlastněná podnikateli Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem. V obchodní branži, která je označována jako »do it yourself«, se etablovala již v roce 1998. Tehdy otevřela svůj první hobbymarket v Českých Budějovicích, a to pod značkou OBI. Stala se tak v Česku prvním (a zároveň stále jediným) franšízovým partnerem německé nadnárodní firmy, která má dnes po celé střední a východní Evropě zhruba 550 obchodů.
V České republice je k dnešnímu dni přesně 30 prodejen OBI, přičemž Unimex Group jich provozuje šest. Model v této šestce je vždy takový, že vlastníkem objektů je Unimex Group a provozovatelem její dceřiná firma Global Stores. Spolupráce s OBI probíhá na bázi klasické franšízové smlouvy. Poslední market OBI provozovaný Unimexem (pardubický) byl otevřen před pěti lety.
Podnikatel Jiří Šimáně má v plánu tento koncept dále rozvíjet. Během příštích pěti let by prý mělo přibýt dalších pět prodejen. Otázka, proč se Unimex pouští vedle OBI do budování nové obchodní sítě, však zůstává zatím nezodpovězena. Jedním z důvodů mohou být nepotvrzené informace, podle nichž se skupina v tomto oboru chtěla etablovat daleko více, ale poskytovatelem franšízy se cítila být v dalším rozvoji brzděna. Proto teď rozjíždí paralelní byznys bez franšízy.
Firma OBI i přesto s dalšími prodejnami v Česku počítá. »Nejsem oprávněn odpovědět konkrétně, ale určitě OBI Česká republika plánuje v expanzi pokračovat, a to v souladu s její zásadou být zákazníkovi co nejblíže i v souladu s postavením jedničky na českém trhu,« uvádí mluvčí Jiří Gono.
Je ale otázkou, jak Avex a OBI budou vedle sebe koexistovat. Avex se svými menšími hobbymarkety má v plánu jít do menších a středně velkých měst. Tam se ovšem rozhodl expandovat i řetězec OBI.

Žádné komentáře:

Okomentovat