pátek 10. září 2010

Zátah na piráty na Strahovských vysokoškolských kolejích

Policie české republiky provedla v úterý zátah na studentských kolejích v Praze na Strahově. Akce měla krycí název Premiéra a byla podle policie zaměřena na českou Warez scénu. Policie při této příležitosti provedla i několik dalších domovních prohlídek u zadržených osob na celém území republiky.


Podle informací policie se podařilo odkrýt skupinu osob, která provozovala PRE FTP Topsite, jejíž servery byly umístěny právě na vysokoškolských kolejích v Praze na Strahově. Policie přitom zabavila mnoho paměťových médií, na kterých byly desítky terabajtů dat. Šlo většinou o nelegální kopie autorsky chráněných dat, jako jsou filmy, hudba, počítačové hry a množství počítačových programů, které byly upraveny k chodu bez originálního klíče nebo jiné platné licence. Podle policie se zadržená skupina lidí zabývala i právě tzv. crackováním programů, tedy obcházení ochran originálního softwaru. 

Policie odhaduje hodnotu zabaveného softwaru na desítky milionů korun. Policie ovšem neuvedla, zda zadržené osoby obchodovali se zabaveným softwarem, za účelem obohacení se na nelegálním softwaru. Provozované servery byly volně přístupné přes FTP či P2P sítě. Zda policie bude pátrat i po dalších osobách, které si takto poskytované nelegální kopie softwaru ze zabavených serverů stáhli, zprávy neuvádí.    Podle Jana Hlaváče z organizace BSA, která se podle svého prohlášení stará o prosazování bezpečného a legálního digitálního světa, je veřejným tajemstvím, že počítače na vysokoškolských kolejích jsou plné nelegálního softwaru. Po zásahu policie na Strahově by tamní studenti tento názor nejspíše nesdíleli.

Žádné komentáře:

Okomentovat