pátek 27. srpna 2010

Češi letos v práci surfují na internetu méně, bojí se propuštění


Praha - Firmy kvůli krizi přitvrdily a do boje proti "flákačům" nasadily software monitorující pracovní činnost zaměstnanců, jejich mimopracovní aktivity tak oproti loňsku klesly o půlhodinu denně. Vyplývá to z průzkumu technologické společnosti truconneXion, jehož výsledky zveřejnila v úterý.








"Lidem v práci však stále zbývá jedna hodina denně, kterou na firemních počítačích věnují zábavě a vyřizování soukromých záležitostí," podotkl Robert Kleiner, člen představenstva společnosti truconneXion, která pomáhá firmám monitorovat, jak pracovníci využívají výpočetní techniku. Její data vycházejí z pravidelné meziroční analýzy statistických dat z nasazení 700 tisíc licencí specializovaného softwaru AuditPro a zohledňují celkový průměrný čas, po který pracovníci využívají firemní počítače a jejich aplikace.

Ve srovnání s předchozím rokem Češi na firemních počítačích pilněji pracují a méně se baví. Zatímco četnost činností, jako je vyřizování soukromých e-mailů, bankovních transakcí či sledování erotického obsahu v pracovní době, je víceméně konstantní nebo u nich došlo během roku jen k nepatrnému posunu, podíl práce vzrostl na úkor zábavy poměrně výrazně (z 56 procent na 70 procent).

V průběhu uplynulého roku zaměstnavatelé výrazně zintenzivnili sledování toho, jak zaměstnanci tráví čas u počítače. Podle Kleinera tři čtvrtiny firem v současnosti využívají nástroje softwarového auditu pravidelně několikrát týdně ke sledování efektivity svých zaměstnanců. To nutně muselo vést k reakci i na straně zaměstnanců. "Z našich statistik vyplývá, že se během jednoho roku významně zvýšila informovanost zaměstnanců. Jsou si daleko více než předtím vědomi, že se mohou stát oprávněným terčem managementu firem a že mohou přijít o práci. Proto si dávají větší pozor. Odklon od mimopracovních činností v jejich řadách často způsobí už samotná zpráva, že se jejich efektivita práce může stát objektem monitoringu ze strany zaměstnavatele," uvedl Kleiner.

Efektivitu práce podporuje i rušení a slučování pracovních pozic. Ubyla formálně obsazená pracovní místa, a to nejen v administrativě. "Firmy šly například v oblasti administrativních prací v době krize až na dřeň a využívají pracovní síly v této oblasti racionálněji. Ačkoli se hospodářské výsledky řady firem pomalu vracejí na předkrizovou úroveň, nové administrativní pracovníky nenabírají v tak hojném počtu jako v minulosti," uvedla Jana Skalová ze společnosti LMC, která se zabývá průzkumy v oblasti trhu práce.

Stále to však příliš neplatí ve státní správě. Podle společnosti truconneXion totiž oplývá řadou administrativních pozic, které až na čestné výjimky dosud neprošly sítem personálního auditu, což neefektivitě úředníků samozřejmě velmi nahrává. Právě státní správa drží celkové procento zábavy poměrně vysoko nahoře. K tomu je potřeba přiřadit nemalé procento firem, které rezignují na využívání nástrojů monitoringu zaměstnanců. "Zaměstnanci v takových institucích a firmách se mohou cítit naprosto svobodně a beztrestně v pracovní době podléhat všem lákadlům, jež internet a sociální sítě poskytují. Jejich nadřízení nemají účinné páky, jak jejich mimopracovní činnost postihovat, protože se o ní často ani nemusí dovědět," konstatoval Kleiner.

Psycholog Jiří Šimonek ze společnosti DAP Services, která se zabývá motivací zaměstnanců, se domnívá, že soukromý internet v práci obecně výkonnost nesnižuje. Nejde však dohromady s určitými profesemi, jež jsou postavené na čistě "tabulkové" administrativě. "Internet nabourává intenzivní využití pracovního času tam, kde se po zaměstnanci přímo nechce, aby byl tvořivý, ale jen automaticky plnil předem danou povinnost. A to do velké míry postihuje právě úředníky," prohlásil psycholog Šimonek.

Podle něj by ale zaměstnanci měli mít možnost vyřídit si na firemním počítači v rozumné míře soukromou korespondenci či příležitostně se odreagovat při hraní hry. "Pokud tento privátní čas celkově nepřekročí půl hodiny denně, neviděl bych v tom nic závadného. Naopak u některých kreativnějších profesí se může tento čas ukázat jako užitečně strávená doba relaxace či inspirace pro náročné výkony, které jsou experti nuceni odvádět," vychází ze své zkušenosti Šimonek.

Brouzdání na internetu je podle Šimonka prospěšné hlavně v profesích, kde se náplň pracovního zaměření zakládá na plnění rolí vizionáře, organizátora, tahouna či velitele. Všude tam může internet výkonnost stimulovat a plnit funkci "mozkového" inspirátora. Podle Jiřího Šimonka by osvícenější firmy tento zdánlivě promarněný čas na internetu měly do určité míry respektovat s vědomím toho, že se jim tato časová investice do zaměstnance vrátí v podobě jeho lepších výkonů.

AuditPro je původní český nástroj pro správu licencí a evidenci počítačů. Umožňuje ve velmi krátké době zavést efektivní správu softwaru, hardwaru i veškerého ostatního majetku tak, aby probíhala s minimálním úsilím a maximálně šetřila prostředky firem. Přináší rovněž unikátní informace o skutečném využití používaných IT zařízení a softwarových aplikací konkrétním uživatelem. Prodej licencí AuditPro v současné době dosáhl 720 tisíc.

Společnost truconneXion poskytuje déle než šestnáct let profesionální IT služby společnostem z nejrůznějších sektorů. K nejznámějším realizovaným projektům patří například vytvoření komunikačních kanálů a bezpečnostní infrastruktury pro první českou internetovou banku, eBanku (nyní Raiffeisenbank), automatizace administrativních procesů v oblasti IT u výrobce automobilů Škoda Auto, nasazení AuditPro do osmi tisíc počítačů České správy sociálního zabezpečení nebo vývoj a nasazení logistického informačního systému ve společnosti NYK Logistics (Czech Republic).

Žádné komentáře:

Okomentovat