pátek 27. srpna 2010

Facebook na konci roku bude využívat miliarda lidí




Scioální síť Facebook
stále zvyšuje počet aktivních uživatelů, do konce roku by se jejich počet mohl ze současných 400 milionů vyšplhat až na jednu miliardu. Uvádí to zpráva
o aktuálních bezpečnostních hrozbách a trendech Midyear Security Report, kterou společnost Cisco Systems vydala ve čtvrtek
.

Midyear security report také ukazuje, že sedm procent lidí tráví průměrně 68 minut denně obděláváním své virtuální farmy v aplikaci FarmWille, pět procent tráví 52 minut denně hraním Mafia Wars a čtyři procenta věnují 32 minut aplikaci Café World. Takto velký zájem lidí představuje podle analytiků doslova pastvu pro různé kyberzločince.
"Nyní ještě neexistuje efektivní způsob, jak využít obrovskou oblibu her
na sociálních sítích k páchání trestné činnosti, ale už se objevují první falešné emaily nabízející různá zvýhodnění nebo bonusy pro tyto aplikace, jejichž cílem je například získání citlivých informací nebo šíření viru," varuje zpráva.
Nejčastěji se lidé do svých virtuálních farem, mafiánských klanů či restaurací připojují z práce, což firmám přináší velké riziko. Společnosti jsou v současné době jedním z hlavních cílů kybernetických zločinců. Velké nebezpečí pro společnosti znamenají také jejich vlastní zaměstnanci. Mají lepší přístup k citlivým datům
a ať už úmyslně nebo neúmyslně, mohou zapříčinit jejich únik nebo naopak umožnit vniknutí útočníka do systému.
Chování zaměstnanců je proto pro firemní bezpečnost rizikovým faktorem. Například 50 procent dotázaných zaměstnanců ve výzkumu uvedlo, že zcela ignoruje bezpečnostní politiku společnosti tím, že využívá zakázané nástroje sociálních sítí nejméně jedenkrát týdně a 27 procent dotázaných se přiznalo, že mění nastavení tak, aby měli přístup k zakázaným aplikacím. Těmi jsou velmi často právě sociální sítě a zvláště pak on-line hry na těchto sítích. Čtyřiašedesát procent firem pak uvedlo, že přístup na sociální sítě blokuje alespoň polovině zaměstnanců, a to i v případě, že do své firemní strategie má využívání sociálních médií zahrnuto.
Sociální sítě totiž nepředstavují pouze platformu pro zábavu a sdílení kontaktů
a zážitků, ale také efektivní nástroj pro firemní komunikaci, spolupráci a oslovení zákazníků. Zatím je však tímto způsobem využívá pouze jedna ze sedmi firem. Zde však existuje další riziko, a to vyzrazení citlivých informací neopatrnými zaměstnanci. Řešením však není takovéto nástroje zakázat, ale nastavit jasná pravidla pro komunikaci a využívání sociálních sítí a kontrolovat jejich dodržování.
"Příliš omezující bezpečnostní pravidla jsou dvousečná zbraň. Na jednu stranu mohou zvýšit bezpečnost IT, na druhou stranu ale mohou snížit produktivitu firmy a vyvolat odliv mladých talentovaných zaměstnanců, pro které jsou mobilní řešení a sociální sítě neodmyslitelnou součástí komunikace," poznamenal manažer týmu systémových inženýrů ve společnosti Cisco Systems Ivo Němeček.
Nejlepším způsobem, jak se ve firemním prostředí vypořádat s tímto novým trendem, je podle zprávy prevence. "Správci sítě a odpovědní pracovníci by neměli opomenout vhodné nastavení rovnováhy mezi využíváním sociálních sítí a jejich zakazováním, vytvoření směrnic pro využívání informačních technologií a dohled nad jejich dodržováním u jednotlivých uživatelů a vzdělávání zaměstnanců. Samozřejmostí by mělo být využívání bezpečnostního softwaru, protože stačí například jeden jediný email a v systému už může být virus," upozorňuje zpráva.

Žádné komentáře:

Okomentovat